lördag 4 februari 2012

Heta piroger!

Deg:
75 g smör
5 dl vetemjöl
25 g jäst
1 tsk salt
1 st ägg
ca 18 dl vetemjöl special
1 st uppvispat ägg till pensling ev lite sesamfrö
Fyllning:
500 g köttfärs
1 rödlök
1 burk creme fraiche smak paprika och chili
1 pkt fetaost
Smält smöret, rör i mjölken till fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och rör ner mjölk och smörblandningen.
Tillsätt salt och det vispade ägget.
Blanda i vetemjöl lite i taget och knåda ihop till en smidig deg.
Strö på lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Stek upp köttfärsen tillsammans med rödlök, tillsätt creme fraichen.
Låt småputtra nån minut.
Dela degen i 10-12 bitar. Rulla ut till bullar och kavla ut dom till cirklar.
Fördela 1 msk fyllning tvärs över cirkeln, och lägg på en liten bit fetaost.
Lyft upp cirkelns sidor över fyllningen och nyp ihop kanterna på ovansidan.
Nyp kanten i vågmönster.
Lägg pirogerna på bakplåtspapper och låt jäsa ca 15 min och pensla dom med ägg och strö ev på lte sesamfrön.
Grädda pirogerna mitt i ugen i 200 g ca 25 min tills dom är gyllende bruna.
  
Happy days!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar